Xerrada/charla 3

El foc al cos

Mi sofoco le dice al mundo, estoy segura, que soy una mujer (vulnerable e invisible). No simplemente una mujer, sino una mujer mayor (mucho más vulnerable y mucho más invisible). Vivo en un país civilizado donde supuestamente debo pasar por un poderoso Cambio como si no fuera nada, y donde mi supervivencia puede depender de mi apariencia. Voces externas e internas me piden que haga lo posible por parecer Jover: pintarme el pelo, hacerme un lifting, y usar hormonas para eliminar mis sofocos- las señales obvias de mi Cambio-.”
Susun Weed “ Los años de la Menopausia”
Aquestes sàvies paraules serveixen per introduir el tema de les calorades.
El trànsit del climateri és diferent per cada dona. La durada i el tipus de trastorns depenen entre altres factors, de la disposició a començar una nova etapa a la vida. El període en que les calorades són més intenses se situa entre dos mesos i dos anys després de la menopausa (última menstruació), però hi ha una gran variabilitat individual. Hi ha factors genètics i també un gran factor anomenat estrès que pot fer reaparèixer les calorades anys després d'haver desaparegut.
La incidència dels fogots varia molt entre cultures. Entre les restes maies no s'hi ha trobat cap referència i en japonès no hi ha cap paraula per anomenar-los. Tanmateix al Japó moltes dones  senten més molèsties al coll i a les espatlles. En el nostre medi afecta un 80% de dones mentre que al Japó i a l'Extrem Orient en general, només un 15%.
En el nostre entorn és el signe de menopausa més conegut, temut i envoltat de terribles presagis
Els fogots ens incomoden per moltes raons.

  • Ens trasbalsen el cos. No podem amagar les qüestions incòmodes en un hipotètic calaix de la ment

  • No són previsibles, tot i que això és inexacte

  • Fan evident el nostre estat

  • La transmissió cultural ens fa esperar unes sensacions molt desagradables i enutjoses

  • L'herència cultural també disposa que l'única relació possible amb la calorada sigui la repressió i si no és possible, el pal·liatiu.

El descens d'estrògens propicia canvis a la hipòfisi i es dispara la secreció d'hormones folícul-estimulant (FSH) i luteinitzant (LH), aquesta última amb efectes vasodilatadors. Això fa que l'hipotàlem perdi temporalment la capacitat de regular l'escalfor del cos i apareguin els fenòmens vasomotors que coneixem pel nom de fogots, calorades, foguerades...i que es defineixen així:
Sensació sobtada d'escalfor principalment a la cara, el coll i el tòrax amb suor i a vegades acceleració del ritme cardíac, amb sensació posterior de fred que pot produir calfreds”.

Del canvi d'impressions amb les dones queda palès que hi ha calorades que fan recorreguts diferents al de la definició clàssica de més amunt. Per exemple, n'hi ha que afecten als braços i a les mans, d'altres als peus, etc. No hi ha un recull acurat de l'experiència i hem iniciat un banc de dades per poder parlar del tema amb més propietat.
També ens han explicat que en alguns casos hi ha senyals prodròmics, que “anuncien” la calorada. Per exemple: el cas d'un formigueig a les cames que precedeix una calorada de recorregut clàssic.

Factors desencadenants:

  • Estrès, inquietud
  • Temperatura (humitat i escalfor)
  • Excitació
  • Espais tancats
  • Ingesta de cafè, alcohol, menjars pesats i/o especiats
  • Histerectomia i/o ooforectomia, especialment aquesta última (exèresi dels ovaris)


Coses que ajuden a trampejar les calorades

  • Vestir per capes.
    - Retirar les peces molt  ajustades (colls alts i cinturons)  
    Posar seda o fibres a la capa que està en contacte amb la pell (el      cotó i el nylon retenen la humitat i afavoreixen el calfred posterior)
  • Mantenir la  frescor i la  hidratació
- Infusions amargues, refrescants: agripalma, sàlvia. Nodridores del fetge com la Dent de Lleó o el “Cardo Mariano”. Riques en fitosterols com el trèvol vermell. L'alfàbrega és útil per rebaixar les suors
      - Pulveritzcions refrescants amb hammamelis.
- Ventall.
- Posar els peus descalços sobre una superfície freda

  • Evitar situacions estressants

  • Evitar els desencadenants

  • Fer exercici contribueix a disminuir els nivells de LH i FSH. Tonifica l'hipotàlem i augmenta el nivell d'endorfines, que cau amb les calorades.

  • Seguir una dieta rica en llegum, cereals i verdura orgànics, productes de soja fermentats (tamari, miso, tempeh), grana de lli.

  • Digito puntura:
          - Massatge als punts dels ronyons de la planta  del   peu.
          - Massatge als punts del fetge, també al peu.

  • Els suplements i les drogues s'han de prendre amb l'assessorament de l'especialista. Lachesis, belladona, pulsatil·la, etc. són substàncies homeopàtiques útils que també requereixen assessorament professional.

A part d'aquestes recomanacions pràctiques hi ha dues actituds que permeten transformar aquesta experiència, en principi enutjosa, en una font d'auto coneixement

1-Escoltar el missatge

Una de les queixes més freqüents sobre les calorades és que apareixen en moments poc apropiats, especialment pel què fa al públic o als interlocutors. L'observació ens donarà pistes del que no volem reconèixer, del que ens desagrada o ens excita de la situació.

L'observació de les circumstàncies en què apareixen ens fa conscients de tensions que no sabíem. En el moment en que ens sorprèn una calorada és especialment interessant posar atenció als pensaments de segona línia

Respecte als fogots nocturns, cal aclarir que gairebé sempre ens despertem abans de que es produeixin. El somni o el pensament en el moment de despertar-nos, just abans de que es produeixi la calorada, ens donen pistes sobre quin és l'element que genera tensió.

El cos parla. Tractar-lo bé i aprendre a interpretar el seu llenguatge només pot portar beneficis


2- Deixar fluir amb la idea d'oferir la menor resistència possible.

Les calorades es poden comparar al treball de part, que cansa però també alleuja. Es pot afegir de manera més explícita que les contraccions en el part -i les calorades- són transitables quan s'agafen bé, se'ls hi dóna la benvinguda, respirant, relaxant... Hi ha un paral·lelisme entre els fogots, el rubor adolescent i l'orgasme.

De les calorades en anglès en diuen “hot flashes” i Susun Weed recomana “to ride the flashes”, és a dir cavalcar la calorada. En alemany la paraula per anomenar el fogot significa onada de calor. Els dos idiomes fan pensar doncs en el paral·lelisme amb les contraccions del part i ens faciliten una imatge en la qual les calorades inviten a cavalcar-les o a permetre que passin pel nostre cos com onades de mar.

En el nostre llenguatge els termes fogot i foguerada relacionen el fenomen directament amb el foc, la gran força purificadora que invoquem quan volem desprendre'ns del que ja no ens cal.

La calor és energia. En la majoria de casos la foguerada fa un recorregut idèntic a la Kundalini, la serp enroscada a la base de la columna que segons els hindús conté l'energia vital. Falta més informació i recollida de dades sobre l'experiència real dels fogots. Insisteixo en l'interès d'un banc de dades com el que que promovem des d'aquest bloc i us convido a compartir-hi la vostra experiència. 

La meditació és una eina molt útil per observar i calmar la ment.
Susun Weed ha desenvolupat específicament la meditació de la Kundalini amb l'objecte de reconduir els sentiments de ràbia que sovint acompanyen, soterradament o no, les calorades.
(Per més informació: “The Menopausal Years”. Susun S. Weed)

Pràctiques:

  • Respiració per la columna per eixamplar el canal. En una postura còmoda i centrada -preferentment de genolls assegudes sobre els talons amb l'esquena recta-,  inspirem imaginant que l'aire baixa per l'interior de la columna vertebral. Després el deixem anar lliurement. Anem insistint fins que l'aire inspirat arriba al coxis sense dificultat.

  • Exercici de consciència similar al que fem quan volem recordar els somnis. Consisteix en la instrucció, prèvia a adormir-nos, de fixar-nos en l'estat del cos en el moment de despertar.
Per exemple: Les mans, estan tenses o relaxades?, Quin és el punt d'inici de la calor? Quin recorregut fa?, etc. D'aquesta observació podem aprendre moltes coses sobre la nostra “ombra”.

  • Susun Weed proposa un dia sense res més a fer que viure les calorades, sentir-les, conèixer-les, fer-les teves. És l'element foc. No vol grans esbufecs perquè s'anima, més aviat una respiració fina i suau.

    ************
En un escenari diferent, més harmoniós amb la natura, podem imaginar que les calorades són un favor dels déus. Un toc diví en forma de foc. Em ve a la memòria aquella passatge de la cultura cristiana on l'Esperit Sant es manifesta en forma de llengües de foc. Em sembla que és Pentecosta i aquesta coincidència d'imatges em reforça la confiança en la intuïció.

Us convido doncs, a tancar els ulls i fer un petit viatge cap aquest escenari imaginari. Som-hi.

Per començar agafa aire a poc a poc i a cada exhalació deixa sortir els comentaris negatius que has sentit sobre els fogots. D'una a una es desfan totes les negativitats: que si és una experiència terrible.., que si no es pot dormir, que si és tant desagradable, que si és insuportable, etc..
Deixa que se'n vagin totes aquestes idees que no et fan cap bé.
Des de la màxima buidor de prejudicis anem a trobar-nos amb el foc.

En primer lloc busquem una definició. Què és el foc?
El foc és la reacció química violenta d'una matèria combustible. Aquesta reacció és exotèrmica i desprèn l'energia en forma de calor i llum”

Després fem un breu repàs al significat que ha tingut en les cultures ancestrals d'on prové el nostre pensament actual
  • A Caldea i Pèrsia el foc era d'origen diví.
  • A Grècia s'anomena Pyres. El foc és el centre del mite de Prometeu que va robar el foc dels déus per portar-lo als homes.
- Hi dues deïtats del foc: Hèstia, deessa del foc de la llar i Hefest, déu del foc de la forja.
- Hi ha dues classes de foc. El destructiu simbolitzat per l'Hades i el creatiu representat novament per Hefest
  • Brigit
    A la Mitologia Celta la deessa del foc era Brigit que també era deessa de l'art, la poesia i la terra. A més era la protectora dels ramats i les dones joves, encarregada, sobretot, de tenir cura dels nens més petits. Belenos també a la mitologia celta, era el déu del sol, del foc i la medicina. El foc en si mateix era considerat sagrat, i si s'apagava en una llar, era símbol de malastrugança.
  • Al segle XVI, Paracels va establir la identitat del foc amb la vida ja que tots dos necessiten consumir vides alienes per alimentar-se. L'Alquímia entenia que el foc era l'element central de totes les coses perquè les alimentava i les fixava.
  • Al segle XX hi ha hagut pensadors que s'han pronunciat sobre el foc. Per exemple, Mircea Eliade: travessar el foc es símbol de transcendir la condició humana.
  • Actualment es mantenen festes tradicionals relacionades amb el foc. Per exemple: Sant Joan al solstici d'estiu, Falles a l'equinocci de primavera, la crema del ninot italià per Cap d'Any (solstici d'hivern)
  • Simbologia del foc:
    - Reflex del sol. Acció, guerra, sexe, destrucció, purificació. 
    - Colors: vermell, taronja, groc  
    - Astrologia: Àries, Lleó, Sagitari, Mart
    - Animal mític: La salamandra resisteix el foc.
El triangle equilàter és el símbol del foc per l'Alquímia. Aquest mateix símbol s'utilitza actualment en la pedagogia antiincendis per explicar com es produeix el foc i com cal actuar per aturar-lo. Aquests serien els tres vèrtex del triangle del foc en l'exemple d'un incendi forestal:
combustible: arbres secs, comburent: oxigen i energia d'activació: guspira elèctrica o la mà del piròman. Són indispensables tots tres elements perquè es produeixi el foc.

En el Triangle del Foc de les calorades també trobem els tres elements:
  1. Combustible: les experiències passades i les tensions actuals al cos
  2. Comburent: l'energia vital, l'oxigen
  3. Energia d'activació: el canvi hormonal


     Intervencions possibles en aquest triangle:
  • La teràpia hormonal substitotòria (THS) actua eliminant l'energia d'activació, però es desaconsella pels greus efectes secundaris que comporta.
  • Respecte al comburent és ben clar que si no hi ha vida no hi ha calorades. De la mateixa manera hi ha autores, entre elles Susun Weed, que condicionen les calorades a un bon nivell energètic
  • Pel que fa al combustible es pot actuar localitzant i afluixant les tensions. A part d'aconseguir calorades més suaus, es guanya en auto coneixement.


    El climateri comporta deixar de girar amb la Lluna, integrar els cicles menstruals i pujar un altre graó de l'espiral de l'evolució que ens connecta amb el Sol i els seus atributs.
Els fogots tenen la màgia de les fogueres de Sant Joan: cremen la fusta vella i les flames fan una claror especial, hipnòtica, alliberadora d'esperits elementals, guspires i visions. Nit màgica de Sant Joan per recollir herbes de begudes i ungüents. Calors màgiques de la menopausa per fondre tensions i servituds de la mirada externa. Camí iniciàtic, preludi d'una nova etapa.



Incorporar el foc és transitar d'una manera simbòlica cap al Sol.







*************************

Fuego en el cuerpo

  “Mi sofoco le dice al mundo, estoy segura, que soy
una mujer (vulnerable e invisible). No simplemente una mujer, sino una mujer mayor (mucho más vulnerable y mucho más invisible). Vivo en un país civilizado donde supuestamente debo pasar por un poderoso Cambio como si no fuera nada, y donde mi supervivencia puede depender de mi apariencia. Voces externas e internas me piden que haga lo posible por parecer joven: pintarme el pelo, hacerme un lifting, y usar hormonas para eliminar mis sofocos- las señales obvias de mi Cambio-.”

Susun Weed “ Los años de la Menopausia”

Estas palabras nos introducen con claridad meridiana en el tema de los sofocos.

El tránsito del climaterio es diferente para cada mujer. La duración y el tipo de trastornos dependen, entre otros factores, de la disposición para empezar una nueva etapa de la vida. El período de mayor intensidad se situa entre dos meses y dos años después de la menopausia (última menstruación), pero hay una gran variabilidad individual. Existen factores genéticos y también un gran factor llamado estrés que puede provocar la reaparición de los sofocos años después de haber desaparecido.

La incidencia de los sofocos varía mucho entre las distintas culturas. Entre los restos mayas no se ha hallado ninguna referencia y en japonés no hay ninguna palabra para nombrarlos. Sin embargo en Japón muchas mujeres refieren dolores en cuello y hombros. En nuestro medio los sofocos afecta al 80% de las mujeres, mientras que en Japón y Extremo Oriente en general, sólo el 15%.
En nuestro entorno es el signo de menopausia más conocido, temido y rodeado de terribles presagios.

Los sofocos nos incomodan por muchos motivos

  • Nos trastornan el cuerpo. No podemos esconder los asuntos incómodos en un hipotético cajón de la mente

  • No son previsibles, aunque esto es inexacto

  • Ponen en evidencia nuestro estado

  • La trasmisión cultural nos crea la expectativa de sensaciones muy desagradables y enojosas.

  • La herencia cultural también dispone que la única relación posible con el sofoco es la represión y si no es posible, el paliativo

El descenso de estrógenos propicia cambios en la hipófisis en lo que se refiere a la secreción de hormonas folículo estimulante (FSH) y luteinizante (LH) – esta última con efectos vasodilatadores- que se disparan. Por este motivo el hipotálamo pierde temporalmente la capacidad de regular el calor del cuerpo y aparecen los fenómenos vasomotores que conocemos con el nombre de sofocos y que se definen así:
Sensación súbita de calor principalmente en la cara, el cuello y el tórax, acompañada de sudor y a veces de aceleración del ritmo cardíaco, con sensación posterior de frío que puede producir escalofríos”

Cambiando impresiones con distintas mujeres resulta evidente que hay sofocos con recorridos diferentes a los descritos en esta definición clásica. Por ejemplo, los hay que afectan a los brazos y las manos, otros a los pies, etc.. No hay un registro mínimamente riguroso de la experiencia y hemos iniciado un banco de datos para poder hablar del tema con más propiedad.

También nos han contado que en algunos casos hay señales prodrómicas que “anuncian” el sofoco. Por ejemplo el caso de hormigueo en las piernas precede un sofoco de recorrido clásico

Factores desencadenantes:

  • Estrés e inquietud
  • Temperatura (humedad y calor)
  • Excitación
  • Espacios cerrados
  • Ingesta de café, alcohol, comidas pesadas y/o especiadas
  • Histerectomia y/o ooforectomia,  particularmente esta última (exéresis de los ovarios)

Cosas que ayudan a capear  los sofocos
   
  • Vestir por capas 
        - Retirar piezas apretadas (cuelllos altos y cinturones)
        - Poner seda o fibras en contacto con la piel (el algodón y el nylon retienen la humedad y favorecen el escalofrío posterior)
  • Mantener el frescor y la hidratación
      - Cerveza amarga
- Infusiones amargas, refrescantes: agripalma, salvia. Nutridoras del hígado com el Diente de León o el Cardo Mariano. Ricas en fitoesteroles com el trébol rojo. La albahaca es útil para mitigar los sudores
        - Pulverizaciones refrescantes

- Usar abanico.
- Poner los pies descalzos sobre una superficie fría 

  •  Evitar las situaciones estresantes.
  •  Evitar los desencadenantes  
  •  Hacer ejercicio contribuye a disminuir los  niveles de LH y Fsh. Tonifica el hipotálamo y aumenta el  nivel de endorfinas, que disminuye  con los sofocos.
  • Seguir una dieta rica en legumbres, cereales y verdura orgánicos, productos de soja fermentados ( tamari, miso, tempeh) , lino
  • Digitopuntura
     - Masaje en los puntos de los riñones de la planta del pie.
     - Masaje en los puntos del hígado , también el pie.

  • Los suplementos y las drogas se deben tomar con asesoramiento del especialista. Lachesis, pulsatilla, belladona, etc,. son sustancias homeopáticas útiles que también requieren asesoramiento profesional

Aparte de estas recomendaciones prácticas hay dos actitudes que permiten transformar esta experiencia en principio enojosa, en una fuente de autoconocimiento.


1- Escuchar el mensaje

Una de las quejas más frecuentes acerca de los sofocos es que aparecen en momentos poco apropiados, especialmente en lo que al público o a los interlocutores se refiere. La observación nos dará pistas de lo que no queremos reconocer, de lo nos disgusta o nos excita de la situación

La observación de les circunstancias en las que aparecen nos hace conscientes de tensiones que desconocíamos. En el momento en que nos sorprende un sofoco es especialmente interesante poner atención en los pensamientos de segunda línea

Respecto a los sofocos nocturnos hay que aclarar que casi siempre nos despertamos antes de que se produzcan. El sueño o el pensamiento que ocupa la mente en el momento de despertarnos, justo antes de que se produzca el sofoco, nos dan pistas sobre cual es el elemento que genera tensión.

El cuerpo habla. Tratarlo bien y aprender a interpretar su lenguaje solo puede aportar beneficios.


2- Dejar fluir con la idea de ofrecer la menor resistencia posible.

Los sofocos son comparables al trabajo de parto, que cansa pero también alivia. Se puede añadir de forma más explícita que les contracciones en el parto -y los sofocos- son transitables cuando se toman bien, se les da la bienvenida, respirando, relajando...) Hay un paralelismo entre sofocos, rubor adolescente y orgasmo.

En inglés los sofocos se llaman “hot flashes” y Susun Weed recomienda “to ride the flashes”, es decir cabalgar el sofoco. En alemán la palabra para nombrar el sofoco significa ola de calor. Los dos idiomas sugieren el paralelismo con las contracciones del parto y nos facilitan una imagen en la que los sofocos invitan a cabalgar con ellos o bien a permitir que pasen por nuestro cuerpos com olas del mar.

En nuestro lenguaje el término sofoco (so-foco) nos remite a la raíz latina focus que significa hogar, referido al lugar en que se prendía la lumbre. El sofoco se relaciona pues con el fuego, la gran fuerza purificadora que invocamos cuando queremos desprendernos de lo que ya no nos sirve.

El calor es energía. En la mayoría de casos los sofocos tienen un recorrido idéntico a la Kundalini, la serpiente enroscada en la base de la columna que según los hindues contiene la energía vital. Falta más información y recogida de datos sobre la experiencia real de los sofocos. Insisto en el interés que tiene un banco de datos como el que promovemos desde este blog y os invito a compartir en él vuestra experiencia.

La meditación es una herramienta muy útil para observar y calmar la mente.
Susun Weed ha desarrollado específicamente la meditación de la Kundalini con objeto de reconducir los sentimientos de rabia que a menudo acompañan los sofocos, de forma subterránea o explícita.
(Para más información: “The new Menopausal Years” Susun S. Weed)


Prácticas

  •  Respiración por la columna para ensanchar el canal. En una postura cómoda y centrada -preferentemente de rodillas, sentadas sobre los talones, con la espalda recta- inspiramos imaginando que el aire baja por el interior de la columna vertebral. Luego lo soltamos libremente. Insistimos hasta que el aire llega al coxis sin dificultad

  • Ejercicio de conciencia similar al que se hace cuando queremos recordar los sueños. Consiste en darnos la instrucción de fijarnos en el estado del cuerpo en el momento de despertar. Este mandato se hace justo antes de abandonarnos al sueño.
Por ejemplo: Las manos ¿están tensas o relajadas? ¿Cuál es el punto de inicio de los calores? ¿Cuál es su recorrido?, etc. Con esta observación se puede aprender mucho sobre la propia “sombra”.

  • Susun S. Weed propone un día sin nada más que hacer que vivir los sofocos, sentirlos, conocerlos, hacerlos propios. Es el elemento fuego y no quiere grandes resoplidos porque se anima, más bien una respiración fina y suave.

***********

En un escenario diferente, más armonioso con la naturaleza, podemos imaginar que los sofocos son un favor de los dioses. Un toque divino en forma de fuego. Me viene a la memoria aquel pasaje de la cultura cristiana en que el Espíritu Santo se manifiesta en forma de lenguas de fuego que descienden del cielo. Creo que esto sucede en Pentecostés y esta coincidencia de imágenes refuerza la confianza en mi intuición.

Os invito pues, a cerrar los ojos y emprender un pequeño viaje hacia este escenario imaginario.

Para empezar toma aire despacio y en cada exhalación deja que salgan los comentarios negativos que has oido acerca de los sofocos. De una en una se diluyen todas las negatividades: que si se trata de una experiencia terrible, que si no se duerme, que si es tan desagradable, que si es insoportable, etc
Deja que se vayan todas estas ideas que no te hacen ningún bien.
Desde la máxima vacuidad de prejuicios vamos al encuentro del fuego.

En primer lugar buscamos una definición. ¿Qué es el fuego?
El fuego es una reacción química de oxidación violenta de una materia combustible. Dicha reacción es exotérmica, desprendiendo la energía de la reacción en forma de calor y luz”

Luego hacemos un breve repaso a lo que ha significado para las culturas ancestrales de las que proviene nuestro pensamiento actual.

  • En Caldea y Persia el fuego era de origen divino.
  • En Grecia se llama Pyres. El fuego es el centro del mito de Prometeo que lo roba a los dioses para entregarlo a los hombres
     - Hay dos deidades del fuego: Hestia diosa del fuego del hogar y Hefesto, dios de la fragua y el metal
     - Hay dos clases de fuego: El destructivo simbolizado por el Hades y el constructivo que de nuevo  está representado por Hefesto.

  • En la Mitología Celta la diosa del fuego era Brigit, que a su vez era la diosa del arte, la poesía y la tierra. Además era la protectora de los rebaños y las mujeres jóvenes, cuidando
    especialmente de los niños más pequeños. Belenos, también en la Mitología Celta, era el el dios del sol, el fuego y la medicina. El fuego en sí mismo era considerado sagrado y si se extinguía en un hogar, se consideraba un signo de mala suerte.

  • En el siglo XVI, Paracelso estableció la identidad del fuego con la vida ya que ambos necesitan consumir vidas ajenas para alimentarse. La Alquimia entendía que el fuego era el elemento central de todas las cosas puesto que las alimentaba y las fijaba.

  • En el siglo XX ha habido pensadores que se han pronunciado sobre el fuego. Por ejemplo:
     - Mircea Eliade: atravesar el fuego es símbolo de trascender la condición humana.

  • Actualmente se mantienen fiestas tradicionales relacionadas con el fuego. Por ejemplo: San Juan en el solsticio de verano,
    Fallas en el equinoccio de primavera y la quema del muñeco italiano por fin de año (solsticio de invierno)


  • Simbología del fuego
     - Reflejo del sol. Acción, guerra, sexo, destrucción, purificación 
    • Colores: rojo, naranja , amarillo.
    • Astrología: Aries, Leo, Sagitario, Marte
    • Animal mítico: la salamandra resiste el fuego
     

    El triángulo equilátero es el símbolo del fuego para la Alquímia. Este mismo símbolo se utiliza actualmente en la pedagogía antiincendios para explicar como se produce el fuego y como se debe intervenir para combatirlo.
    Estos son los tres vértices del triángulo del fuego en el ejemplo de un incendio forestal:
    1. Combustible: Árboles secos
    2. Comburente: oxígeno
    3. Energía de activación: chispa eléctrica o la mano del pirómano..

    Los tres elementos son indispensables para que se produzca el fuego


    En el Triángulo de Fuego de los sofocos, también se encuentran los tres elementos:

    1. Combustible: las experiencias pasadas y las tensiones corporales actuales

    1. Comburente: la energía vital, el oxígeno

    1. Energía de activación: el cambio hormonal

    Intervenciones posibles en este triángulo:

    - La terapia hormonal sustitotoria (THS) actua
    eliminando la energía de activación, pero se desaconseja por los graves efectos secundarios que conlleva.

    - Respecto al comburente queda claro que si no hay vida no hay sofocos. De la misma manera hay algunas autoras, entre ellas Susun Weed, que condicionan los sofocos a un buen nivel energético.

    - En cuanto al combustible se puede actuar localizando y aflojando las tensiones corporales. Además de conseguir sofocos más suaves, se gana en autoconocimiento.

    El climaterio comporta dejar de girar con la Luna, integrar los ciclos menstruales y subir otro peldaño de la espiral evolutiva que nos conecta con el Sol y sus atributos

    Los sofocos tienen la magia de las hogueras de San Juan: queman la madera vieja y las llamas dan una luz especial, hipnótica, liberadora de espíritus elementales, chispas y visiones. Noche mágica de San Juan para recolectar las hierbas para bebidas y ungüentos. Sofocos mágicos de la menopausia para fundir tensiones y servidumbres de la mirada externa. Camino iniciático, preludio de una nueva etapa.

    Incorporar el fuego es transitar de un modo simbólico hacia el Sol






    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada